huis en tuin

HUIS

Te koop: LANDHUIS....Toen we het huis voor het eerst zagen, zeiden wij, nuchtere Hollanders, tegen elkaar: "Landhuis, da's te veel eer, maar het is wél een huis met land!" (precies wat we zochten: weiland en tuin).

september 1997

Het geheel had wel wat en in gedachten zag ik het droombeeld uit mijn kinderjaren al voor me: een wit huis met een groen hekje er omheen...Gelukkig waren we het snel eens. Het huis, uit 1960, was diverse keren verbouwd waarbij wel 3 verschillende steensoorten gebruikt waren. Zomer 1999 was het een feit: Het geheel werd wit geverfd en het groene hekje werd geplaatst ....

zomer 1999, toch een landhuis?


TUIN

Rondom het huis lag een flinke tuin die de laatste jaren slecht onderhouden was. Een uitdaging! Omdat alles in één keer veranderen niet haalbaar was, maakten we een meerjarenplan. Als eerste hebben we in 1999 de voortuin opnieuw laten ontwerpen en aanleggen. Ook werd er achter een uitrit gemaakt met een verhard pad naar de hooischuur/stal. Daarna begonnen we met plannen maken voor de achtertuin en een nieuw herten/kippenverblijf. Maandag 2 oktober 2000 zouden ze als eerste het nieuwe dierenverblijf  komen plaatsen maar het liep ietsje anders...

Die morgen werd ik om 04.30 uur wakker van een vreemd geluid. Toen ik buiten keek, zag ik allemaal sterretjes in de lucht, hardstikke mooi hoor, maar op het moment dat ik tegen Kees zei dat er vuurwerk was, drong tot me door dat dat op maandagmorgen vroeg toch wel héél onwaarschijnlijk was: de hal van de buurman stond in lichterlaaie!!! De sterretjes werden veroorzaakt door de uit elkaar spattende, asbesthoudende golfplaten op het dak.

De brandweer deed flink zijn best, onze aangrenzende hooischuur/stal werd goed natgehouden en heeft niet gebrand. Destiny is er veilig uitgekomen en Quentin was die nacht toevallig elders gestald. Wel stonden we tot onze enkels in het bluswater, maar ach, dat zakt wel weer weg, toch? Toen het licht werd, zagen we pas hoe erg het was: door de hitte waren er diverse vaten met dieselolie in de brandende hal stukgegaan en al die dieselolie was met het bluswater in onze tuin en wei gelopen...een groot deel was daardoor zo verontreinigd dat het afgegraven moest worden en ook de nieuwe bestrating moest er uit. Verder lagen er overal asbestdeeltjes. De oorzaak van de brand werd niet gevonden, wél een hennepkwekerij, in het voorste deel van de hal...

en overal was bluswater met dieselolie. ...

Het nieuwe herten/kippenverblijf kon later die week gelukkig alsnog geplaatst worden want die dieren moesten met de winter voor de deur toch een dak boven hun hoofd hebben. Pas na 5 weken kwamen de "maanmannetjes" het asbest opruimen (een milieuambtenaar had voor de zekerheid (???)  nog gewaarschuwd: "Mevrouw, ik zou de eieren van uw kippen voorlopig maar niet eten..."). Daarna werd alle verontreinigde grond afgegraven, de tuin veranderde in een maanlandschap en dat duurde een half jaar...Ondertussen werden ook de restanten van de hal en onze hooischuur/stal afgebroken.

Wat een trieste boel...

Omdat de hal niet snel herbouwd zou worden en onze paarden al die tijd noodgedwongen elders gestald stonden, waren ze bij de gemeente wel behulpzaam: We mochten een nieuwe, losse stal plaatsen. Toen die vergunning er eenmaal was, ging het snel. Er kwam schone grond, tuin en weiland werden geëgaliseerd, er werden graszoden in de tuin gelegd, het pad achter werd opnieuw bestraat en de stal werd gezet.

Met man en macht en hond...

Juli 2001 was alles weer op orde en begonnen we voorzichtig plannen te maken voor de rest van de tuin: jeu de boulesbaan, vijver, prieeltje, het kwam er allemaal. Zomer 2004 was de tuin helemaal klaar en kon het grote genieten eindelijk beginnen.

Rustpunt in de tuin: vijver en prieeltje

Dit is puur genieten, voor hen én ons!

Rechts ligt de jeu de boulesbaan

Het grote snoeiwerk hebben we uitbesteed maar verder doe ik al het werk in de tuin met veel plezier zelf, nou ja, alles....Sinds 2005 hebben we hulp van de uitvinding van de eeuw: een robotmaaier.

Kan ik daar mee spelen?

Langs de jeu de boulesbaan staat een mooie, unieke zonnewijzer. Deze hebben we speciaal laten ontwerpen en maken voor Kees' vijftigste verjaardag. Ik heb hem gebruikt voor het logo van deze site. O, en als je eenmaal door hebt hoe het werkt, kan je inderdaad de tijd aflezen! Vraag: Hoe laat is het hier op 21 september?

Het is ca. 10.50 uur 's morgens (09.20 uur +1 uur zomertijd + 31 minuten tijdvereffening, snap je?)